Tłusty Czwartek to dzień, w którym w naszym menu nie może zabraknąć pączków i innych kalorycznych przekąsek. Ale czy nie chcielibyście spróbować pączków konopnych? Specjalnie na ten dzień Malistetic przygotowała dla was przepis na takie właśnie rarytaski!

Co powiecie na konopne pączki? Zjedlibyście takie? Mam dla Was fajny przepis, idealny na tłusty czwartek, ale również na codzienne gastro????

Baner Reklamowy

Czego będziemy potrzebowali?

Składniki:

  • ????175 g mąki pszennej
  • ????125 g mąki konopnej
  • ????Pół szklanki ciepłego mleka
  • ????2 żółtka średnich jajek
  • ????20 g cukru
  • ????4 g drożdży suchych
  • ????25 g masła konopnego (może być też zwykłe????) – Uważajcie, aby nie było za mocne!
  • ????szczypta soli
  • ????1 łyżka spirytusu

A więc bierzemy się do roboty!

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i konopną (obowiązkowo!????). Do ciepłego mleka dodajemy cukier i drożdże, mieszamy i odstawiamy na 15-20 min w ciepłe miejsce. Następnie łączymy nasze mąki z „masą drożdżową”, dodajemy roztopione masło i dwa żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wyrabiamy ciasto i dodajemy łyżkę spirytusu. Przykrywamy nasze ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny⏳!

Po upływie 30 minut wykrawamy donaty np. kubkiem lub szklanką i w środku robimy mniejszą dziurkę kieliszkiem. Pączki smażymy partiami, równomiernie po ok. 2 minutki na stronę (w zależności od grubości ciasta) na rozgrzanym tłuszczu (temperatura 175°C), w dużym rondlu lub garnku.

Usmażone donaty układamy na ręcznikach papierowych, aby zaabsorbowały nadmiar tłuszczu. Dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem wedle uznania.


Mam nadzieję, że Wam posmakuje! Bon Appétit ????

A po więcej ciekawostek oraz przepisów znajdziesz na moim profilu na instagram!