Samo gotowanie nosi już znamiona magii, a na gastrofazie urasta wręcz do rangi rytuału, bo przecież nic nie smakuje lepiej podczas pacmana, niż przyrządzone z uczuciem jedzenie. A jeśli w trakcie gastrofazy zjemy coś, co może wywołać jej drugą falę i wprowadzić nas w stan, w którym nie tylko (choć przede wszystkim) jedzenie, ale i dźwięki, a nawet dotyk sprawiają większą przyjemność, to można śmiało powiedzieć, że mamy do czynienia z… prawdziwą gastro incepcją.

Dlatego chcielibyśmy się podzielić z Wami przepisem na magiczne masło konopne – główny składnik decydujący o tym, że nawet zwyczajny posiłek może urosnąć do rangi kosmicznego.

Baner Reklamowy

Zanim jednak przejdziemy do części właściwej, pochylimy się na moment nad trzema najważniejszymi składowymi konopnego masła, które sprawiają, że posiada ono niezwykłą, magiczną moc.

1. Dekarboksylacja

pokruszone topy na blasze do pieczenia
źródło: The High Times

Nie bez powodu jest to pierwszy punkt w tym zestawieniu – stanowi on bowiem najważniejszy element w przygotowaniu masła konopnego. Dekarboksylacja to reakcja chemiczna polegająca na usunięciu grupy karboksylowej z estrów, soli i kwasów. Dochodzi wtedy zazwyczaj do wydzielania się dwutlenku węgla – w przypadku palenia konopii indyjskich THCA, czyli kwas karboksylowy nie posiadający właściwości psychoaktywnych, pod wpływem wysokiej temperatury zamienia się w THC i dostarczany jest już w formie psychoaktywnej do organizmu. Częściowo proces dekarboksylacji zachodzi też podczas suszenia topów.

Aby nasze masło konopne zyskało więc siłę sprawczą, należy najpierw przeprowadzić dekarboksylację, a do tego potrzebny będzie nam do tego piekarnik, blacha, papier do pieczenia, najbardziej imponujące topy z naszej kolekcji i – rzecz jasna – młynek.

Drobno pokruszone topy kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy je na ok. 60 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni – temperatura wrzenia THC to 157 stopni, także musimy się pilnować, aby jej nie przekroczyć.

2. Tłuszcz

masło klarowane
źródło: BBC Good Food

W przypadku masła konopnego najlepiej sprawdzi się masło klarowane. Przede wszystkim taki tłuszcz wolny jest od wszelkiego rodzaju szumów mlecznych i zanieczyszczeń, a co za tym idzie zdrowszy i bogatszy w smak. Klarowanie, czyli oczyszczanie masła, polega na jego powolnym podgrzewaniu. Kiedy twarde masło się rozpuści, zmniejszamy ogień do minimum i delikatnie podgotowujemy (na 1kg masła przypada 60 minut wolnego gotowania), co jakiś czas mieszając.

Uzyskamy dwie warstwy – pierwsza, ta złota to czyste masło, natomiast warstwa biała to tzw. mleczny tłuszcz, którego chcemy się pozbyć. Piana, która pojawi się na wierzchu powinna zostać usunięta przy użyciu łyżki cedzakowej. Następnie zostawiamy masło na chwilę, żeby odpoczęło (wcześniej zdejmujemy garnek z ognia).

Kiedy pozostałe zanieczyszczenia opadną na dno, powoli przchylamy garnek i przelewamy czyste masło do szklanego lub ceramicznego naczynia, po czym czekamy, aż wystygnie do temperatury pokojowej. Wtedy dopiero można je przykryć. Z 1kg zwykłego masła uzyskuje się zazwyczaj 0,8kg masła klarowanego.

3. Cierpliwość

Masło konopne powinno się robić długo i powoli, tzn. bez doprowadzania składników do gotowania na dużym ogniu. Wręcz przeciwnie, ogień powinien być minimalny, a ekstrakcja będzie trwała ok. 3 godzin, przy czym należy pamiętać, żeby tę miksturę mieszać co jakiś czas.

Przepis na magiczne masło konopne

Skoro już wiesz, jak przygotować magiczne masełko, pora przejść do listy składników, zapoznać się z przepisem i zabrać się do pracy.

Składniki:
  • 450g masła klarowanego
  • 500ml wody
  • 28g zdekarboksylowanego i zmielonego suszu z konopii
Sprzęt:
  • Duży garnek z grubym dnem
  • Szpatułka
  • Ściereczka z gazy
  • Szklana miska
Przygotowanie:
  1. Rozpuść w dużym garnku masło klarowane w wodzie i doprowadź do wrzenia. Płyn będzie już wtedy aktywny, a na wierzchu zaczną się tworzyć bąbelki. Rób to na średnim ogniu. Wmieszaj do garnka zmielony susz konopny.
  2. Zmniejsz ogień do minimum i zostaw tak garnek na ok. 3 godziny, mieszając co 30 minut. Pamiętaj, żeby płyn był cały czas na etapie wrzenia – nie wolno go doprowadzić do zagotowania! W międzyczasie przygotuj sobie szklaną miskę i wyłóż ją ściereczką z gazy. Przelej zawartość garnka do miski przez ściereczkę. Dociśnij szpatułką zawartość ściereczki tak, żeby przepuściła pozostałe masło konopne. Zdejmij ściereczkę z miski. Owiń miskę z masłem folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Przez ten czas wydzieli się stałe masło i warstwa wody.
  3. Pozbądź się wody z miski, a masło wyjmij przeciągając nożem po krawędziach naczynia.
  4. Przenieś masło konopne do szklanego słoika, zakręć nakrętką i przechowuj w lodówce.

To by było na tyle, jeśli chodzi o magiczne masełko – teraz możesz rozpocząć swoją przygodę z konopnymi kulinariami!