Nasiona konopi są pełnowartościowym źródłem białka, cennych witamin i odżywczych minerałów. Bogate w niezbędne wartości odżywcze, zawierają wszystkie potrzebne aminokwasy i cenne kwasy tłuszczowe, przy tym są lekkostrawne, nie powodują wzdęcia i są po prostu smaczne.

Najwięcej białka, witamin i minerałów można znaleźć w surowych, niełuskanych nasionach konopi, które w smaku przypominają połączenie orzeszków piniowych z nasionami słonecznika. Należy pamiętać, że najwięcej cennych elementów znajduje się właśnie w skorupce, dlatego mimo że może ona być nieco uciążliwa podczas konsumpcji (delikatnie podrażnia język i podniebienie), warto ją spożywać.

Dziś przepis na pastę właśnie z niełuskanych nasion konopi. Pasta z nasion konopi jest prosta w przygotowaniu, idealnie nadaje się do kanapek, krakersów czy nawet tortilli. Można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez kilka dni.

Składniki:

  • ½ szklanki niełuskanych nasion konopi
  • 1 szklanka soczewicy (może być z puszki)
  • ½ szklanki pomidorów z puszki
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta wędzonej papryki

Wykonanie:

Dzień wcześniej zalej nasiona konopi wodą i zostaw na noc, dzięki czemu skorupka będzie bardziej delikatna. Następnego dnia, odcedź nasiona konopi oraz soczewicę z puszki, posiekaj cebulę i czosnek. Umieść wszystkie składniki w jednym pojemniku blendującym i zmiksuj na gładką masę. Przypraw do smaku odrobiną soli morskiej, świeżo mielonym czarnym pieprzem i wędzoną papryką.

Smacznego!

Po więcej konopnych przepisów wpadnijcie na naszego BLOGA!