Nasiona konopi są pełnowartościowym źródłem białka, cennych witamin i odżywczych minerałów. Bogate w niezbędne wartości odżywcze, zawierają wszystkie potrzebne aminokwasy i cenne kwasy tłuszczowe, przy tym są lekkostrawne, nie powodują wzdęcia i są po prostu smaczne.
Najwięcej białka, witamin i minerałów można znaleźć w surowych, niełuskanych nasionach konopi, które w smaku przypominają połączenie orzeszków piniowych z nasionami słonecznika. Należy pamiętać, że najwięcej cennych elementów znajduje się właśnie w skorupce, dlatego mimo że może ona być nieco uciążliwa podczas konsumpcji (delikatnie podrażnia język i podniebienie), warto ją spożywać.
Dziś przepis na pastę właśnie z niełuskanych nasion konopi. Pasta z nasion konopi jest prosta w przygotowaniu, idealnie nadaje się do kanapek, krakersów czy nawet tortilli. Można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
Składniki:
- ½ szklanki niełuskanych nasion konopi
- 1 szklanka soczewicy (może być z puszki)
- ½ szklanki pomidorów z puszki
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- szczypta wędzonej papryki
Wykonanie:
Dzień wcześniej zalej nasiona konopi wodą i zostaw na noc, dzięki czemu skorupka będzie bardziej delikatna. Następnego dnia, odcedź nasiona konopi oraz soczewicę z puszki, posiekaj cebulę i czosnek. Umieść wszystkie składniki w jednym pojemniku blendującym i zmiksuj na gładką masę. Przypraw do smaku odrobiną soli morskiej, świeżo mielonym czarnym pieprzem i wędzoną papryką.
Smacznego!
Po więcej konopnych przepisów wpadnijcie na naszego BLOGA!