Bardzo soczyste, wilgotne i mocno czekoladowe Brownie, które idealnie smakuje najlepiej lekko ciepłe z rozpływającą się czekoladą sprawdzi się idealnie w Walentynkowy wieczór.

Każdy przecież z nas słyszał, że droga do serca ukochanej osoby wiedzie przez żołądek. Przygotowując taką słodką niespodziankę z dodatkiem konopi z pewnością trafimy w gusta wielbiciela konopnych przysmaków.

Warto wspomnieć, że czekolada uznawana jest za afrodyzjak, a dodając na przykład chilli, szczyptę cynamonu lub wanilii jeszcze bardziej spotęgujemy afrodyzjakalne działanie tego obłędnie czekoladowego deseru.

Składniki:

Ciasto:

  • 250g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% zawartością kakao)
  • 150g masła konopnego (PRZEPIS TUTAJ)
  • 150g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 250ml mleka
  • 6 jajek

Polewa czekoladowa:

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Wykonanie

W osobnej misce ubij mikserem na puszystą masę jajka z cukrem, a następnie dodaj przesianą mąkę z kakao i wszystko razem krótko wymieszaj. Do tak przygotowanej masy stopniowo dodaj ciepłą masę czekoladową i wymieszać delikatnie trzepaczką. Masę czekoladową przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze ok 160 °C ok 50 minut.

Po wystygnięciu przygotuj polewę czekoladową. Połamaną na kawałki czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej a na koniec dodaj śmietanę i polej ciasto.

Smacznego !!

Jeśli zastanawiacie się jeszcze w jaki sposób uprzyjemnić ten dzień wyjątkowej osobie zapraszamy również do zapoznania się z naszymi propozycjami na najbardziej klimatyczne konopno-walentynkowe upominki.

Komentarze

Komentarze