



Ziarna konopi można w bardzo prosty sposób włączyć do codziennej diety. Najprostszym sposobem jest spożywanie ich samodzielnie jako drobnej przekąski, można chrupać jak orzeszki, jak i szybko można zrobić z nich pyszną pastę albo dodać do płatków, sałatki, czy posypać pomidora na kanapce, dzięki czemu wzbogacimy posiłek o cenne wartości odżywcze.
Są również doskonałym dodatkiem do koktajli owocowych, dlatego dzisiaj mamy dla Was przepis na szybkie letnie śniadanie właśnie ze smoothie bowl w roli głównej.
Koktajle owocowe i warzywne mogą być pożywnym i wygodnym zamiennikiem posiłku lub po prostu orzeźwiającą przekąską. Są bowiem bogatym źródłem białek, witamin i minerałów potrzebnych w codziennej diecie. Ale to nie wszystko. Koktajle, czyli smoothiesy są bardzo łatwe i szybkie do wykonania, zajmują nie więcej niż 10 minut!
Pamiętajmy także, że nasiona konopi są bardzo pożywne i w korzystny sposób wpływają na pracę organizmu. Przyczyniają się do regeneracji komórek i tkanek, jak i zapewniają ich stabilny metabolizm. Dodatkowo chronią przed stresem oksydacyjnym i powstawaniem nieprawidłowych komórek nowotworowych; zawierają także cenne antyoksydanty, które w pozytywny sposób wpływają na wygląd cery i skóry, oraz świetnie wpływają na samopoczucie. Dzięki obecności różnorodnych składników mineralnych i mikroelementów wzmacniają układ immunologiczny, dzięki czemu wzrasta odporność na infekcje, stres, zmęczenie. Warto zatem włączyć je do swojej codziennej diety.
Z poniżyszych składników wyjdzie nam śniadanie dla dwóch osób.
Składniki:
- 400ml jogurtu naturalnego
- szklanka świeżych jeżyn
- 1/2 małego melona
- 4 łyżki łuskanych nasion konopi
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Do wysokiego naczynia przelej jogurt naturalny, dodaj jeżyny i pokrojonego melona. Miksuj blenderem ręcznym przez 1-2 minuty, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Następnie dodaj łuskane nasiona konopi, ewentualnie, aby nadać więcej słodyczy dodaj 1 łyżeczkę miodu i zamieszaj. Do tak przyrządzonej bazy smoothisa dodaj część posiekanych migdałów oraz wiórków kokosowych, a następnie przelej do miseczki. Całość można udekorować nasionami konopi, migdałami, jeżynami oraz wiórkami kokosa.
Smacznego!!!
Po więcej konopnych przepisów wpadnijcie na BLOGA!