Za oknami robi się coraz chłodniej i deszczowo, dlatego kiedy pogoda nas nie rozpieszcza warto przyrządzić coś w domu na osłodę tej jesiennej aury. Co najlepiej wpływa na poprawę humoru? Nie ma nic lepszego niż brownie, a tym bardziej brownie z dodatkiem konopi ! Przepis, który znajdziecie poniżej jest zdrowszą wersją tego tradycyjnego ciasta, bowiem do jego przyrządzenia nie używamy cukru, jest bezglutenowe, wegańskie i oczywiście pyszne!
Konopne brownie ma bogaty smak czekolady, jest wilgotne w środku i łatwe do przyrządzenia, smakuje wybornie zarówno na zimno jak i kiedy jest jeszcze ciepłe, co jest dobrą wiadomością dla wszystkich łasuchów!
Porcje: 4-6
SKŁADNIKI:
- 3 dojrzałe banany
- 1/2 szklanki gładkiego masła orzechowego (lub masła migdałowego)
- 3 łyżki oleju kokosowego z dodatkiem konopi (lub masełka konopnego)
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki orzeszków ziemnych
- opcjonalnie łuskane nasiona konopi
WYKONANIE:
Ciasto robi się bardzo szybko, więc zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 175 ° C i przygotwania formy do ciasta, może to być mała keksówka, wtedy brownie będzie wyższe.
W małym rondelku rozpuszczamy masło orzechowe i konopny olej kokosowy. Następnie, do dużej miski wrzucamy banany i rozgniatamy widelcem, dodajemy płynną masę i kakao.
Aby masa na ciasto była gładka, bez żadnych grudek do wymieszania najlepiej użyć blendera. Na końcu dodajemy posiekane orzeszki ziemne. W naszej wersji również nie mogło zabraknąć łuksanych nasion konopi, dzięki czemu brownie nabiera jeszcze ciekawszej i bardziej chrupiącej tekstury.
Tak przygotowaną masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy przez około 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy gotowe brownie i odstawiamy na moment przed pokrojeniem na kawałki.
Bong appetit!