Dekarboksylacja jest procesem, który może zachodzić naturalnie, jednak przebiega bardzo powoli. Z chwilą ścięcia rośliny kwasowe formy kannabinoidów zaczynają się przekształcać w sposób bardzo powolny i minimalny dlatego lepiej przeprowadzić tę czynność samodzielnie. Dlaczego ten proces chemiczny jest tak ważny i jakie ma znaczenie dla kannabinoidów? Dzięki artykułowi znajdziesz odpowiedź na te pytania, a także w prosty sposób będziesz mógł odkryć pełen potencjał terapeutyczny konopi.

Czym jest dekarboksylacja?

Zgodnie z definicją jest to reakcja chemiczna, która polega na usunięciu grupy karboksylowej i uwolnieniu dwutlenku węgla. Proces przekształca nieaktywne komponenty w konopiach – w aktywne komponenty, tym samym odblokowując efekty, których szuka wielu ludzi, zatem aby aktywować CBD lub inne kannabinoidy i doświadczyć dobroci płynących wszystkich kannabinoidów, należy ogrzać susz poprzez odparowanie, gotowanie, podgrzanie lub palenie.

Dwoma głównymi katalizatorami w procesie dekarboksylacji są: ciepło i czas.

Czy warto robić dekarboksylację?

Proces ten pomaga nam wydobyć cenne właściwości kannabinoidów, na których nam zależy. O ile kwasowe formy substancji aktywnych występujących w konopiach mogą mieć pewne działania przeciwzapalne, to już aktywne formy kannabinoidów wykazują o wiele silniejsze działanie na organizm.

Jaka temperatura jest najlepsza?

Podczas przechodzenia przez proces dekarboksylacji, temperatura, której używasz jest niezwykle ważna, waha się od 90 do 140 stopni Celsjusza. O ile niższa temperatura spowoduje wydłużenie procesu, to może być naprawdę korzystne, ponieważ niższe temperatury pozwolą na zatrzymanie większej ilości terpenów, dzięki czemu możemy osiągnąć jeszcze lepsze efekty terapeutyczne.

Wiele badań już potwierdziło, że terpeny przyczyniają się do zwiększenia mocy CBD oraz innych kannabinoidów. W dodatku udowodniono, że na przykład limonen, pachnący cytrusami terpen zapewnia właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a także może pomóc w depresji i zgadze. Kolejny linalol, wpływa na słodki zapach konopiprzynosiulgę w depresji i lęku, a na przykład mircen, który dla niektórych kojarzy się z zapachem ziemistym jest dobry do łagodzenia napięcia mięśni, bezsenności i przewlekłego bólu.

Warto znać również temperatury wrzenia kannabonoidów, przekroczenie tych progów może spowodować obniżenie wartości i degradację cennych kannabinoidów, a także terpenów.

Proces dekarboksylacji zaczyna się już w zdecydowanie niższych zakresach temperatur.

Punkt wrzenia kannabinoidów:

  • CBD:180°C
  • CBG: 126°C
  • CBC: 220°C
  • CBN: 185°C
  • THCV: 220°C
  • THC: 157°C

Punkt wrzenia terpenów:

  • Kariofilen 120°C
  • Pinen: 155°C
  • Limonen: 176°C
  • Mircen: 168°C
  • Linalool: 198°C

Dekarboksylacja suszu CBD

Jeśli zależy nam na zatrzymaniu jak największej ilości terpenów warto, aby temperatura była niska, najlepiej 120°C, wtedy proces dekarboksylacji trwa dłużej – około godzinę. Jeśli zwiększymy temperaturę np. do 140°C wystarczy tylko około 30 minut w piekarniku. (Różne kannabinoidy mają różne temperatury wrzenia, w przypadku CBDa/CBD jest to wyższa aniżeli w przypadku THCa/THC, w tym przypadku wystarczy ok 100- 110° C )Ważne jest jednak to, żeby nie przekraczać temperatury 160°C, aby zachować cenne właściwości konopi.

Przechodząc do właściwego etapu dekarboksylacji CBD:

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 120°C.
  • Rozdrobnij przygotowany susz np. za pomocą młynka i rozłóż równomiernie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem
  • Piecz ok 50-60 minut, mieszając co 15 minut, aby zapewnić równomierne przypiekanie.
  • Po tym czasie susz zmieni kolor na bardziej ciemno zielono lub brązowy i łatwo będzie go rozkruszyć w dłoniach.

Tak przygotowany susz można wykorzystać do przygotowania własnych produktów bogatych w aktywne formy kannabinoidów.

Co można przygotować ze zdekarbosylowanego suszu?

Przygotowanie suszu w ten sposób daje nam szereg możliwości i wykorzystania go zarówno w kuchni, jak i do produkcji własnych maści, kremów.

Możemy przygotować:

  • własne ekstrakty i nalewki
  • masła, oleje, oliwy, masło kokosowego, mleko i następnie można je stosować do gotowania
  • naturalne kosmetyki
  • czopki, kapsułki

Chcesz dowiedzieć się więcej?

Odkryj terapeutyczne właściwości konopi i wprowadź konopie do swojej diety z książką „Konopne ABC- gdzie teoria łączy się z praktyką”

Odkryj terapeutyczne właściwości konopi i wprowadź konopie do swojej diety z książką  „Konopne ABC- gdzie teoria łączy się z praktyką”

Poznaj książkę Konopne ABC. Gdzie teoria łączy się z praktyką.

Ta publikacja pozwoli Ci przejść w prosty sposób do działania! Poznasz właściwości i substancje, które występują w konopiach i wspólnie oddziaływają na efekt synergistycznej pracy zespołowej, a przede wszystkim w dowiesz się jak w prosty sposób przygotować konopne ekstrakty np. masełko kokosowe, macerat olejowy, glicerynowy, nalewkę, a nawet RSO.

Źródło: Konopne ABC. Gdzie teoria łączy się z praktyką. Paulina Szmerk

Komentarze

Komentarze