Mamy to szczęście, że na miejscu gdzie kiedyś rosły warzywka w tym roku zazieleniło się nam tak bardzo mocno, że po horyzont widać tylko konopną dżunglę. Widok wspaniały, zapach jeszcze lepszy!! Odkrywamy konopie na nowo i testuję różne przepisy z wykorzystaniem tej wspaniałej rośliny, a ostatnimi czasy zajadaliśmy się właśnie tym zielonym ciastem.
Wypiek został zainspirowany przepisem na a’la leśny mech, z tym że szpinak który jest w oryginalnej wersji zastąpiłam świeżymi liśćmi konopi! Efekt końcowy był powalający, a miny ciotek, wujków, dziadków i znajomych bezcenne. Ciasto same w sobie jest puszyste, wilgotne z bardzo wyraźną nutą konopną, czyli wszystko to, co lubimy najbardziej. Pałaszując kolejne porcje nie zauważyliśmy żadnych psychoaktywnych efektów, jednakże wzrost energii i ożywienie towarzystwa gwarantowane!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
– 3 jajka
– 2 szklanki mąki
– 450g świeżych liści konopi włóknistej
– 230g cukru trzcinowego
– 230ml oleju rzepakowego
–1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
–1,5 łyżeczki sody
– szczypta soli
– sok z całej cytryny
MASA DO PRZEŁOŻENIA:
– 200g serka mascarpone
– 100g cukru pudru
– sok z całej cytryny
WYKONANIE
Przyrządzenie ciasta zaczynam od zmiksowania jajek z cukrem na puszystą masę i odstawiam na bok. W osobnej misce blenduję liście konopi z olejem do momentu uzyskania gładkiej, pozbawionej grudek konsystencji i łączę powoli z masą jajeczną. Następnie do tak przygotowanej zielonej bazy, stopniowo dodaję przesianą mąkę, wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oraz szczyptą soli. Na sam koniec dodaję sok z cytryny i mieszam ponownie. W międzyczasie warto przygotować blachę lub tortownicę o średnicy 26-28cm i wyłożyć dno papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelewam zieloną masę i piekę około godzinę w temperaturze 170 C. Dodam, że przepis równie dobrze sprawdza się w postaci babeczek.
Po około 40 minutach pieczenia, warto sprawdzić nakuwając patyczkiem jak długo powinno być jeszcze w piekarniku. Z chwilą kiedy patyczek jest suchy wyciągamy ciasto i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie można przygotować kremową masę łącząc serek mascarpone z cukrem puderem oraz sokiem z cytryny.
Kiedy wszystko jest już gotowe, odcinam wierzchnią część, całość smaruję kremem i na koniec posupuję okruszkami zielonego ciasta. Na sam koniec dekoruję owocami np. truskawkami, poziomkami, borówkami lub porzeczkami.
Smacznego!!!
Po więcej konopnych przepisów wpadnijcie na naszego BLOGA!