Hemp Yourself
Reklama na 420 Polska

Mamy to szczęście, że na miejscu gdzie kiedyś rosły warzywka w tym roku zazieleniło się nam tak bardzo mocno, że po horyzont widać tylko konopną dżunglę. Widok wspaniały, zapach jeszcze lepszy!! Odkrywamy konopie na nowo i testuję różne przepisy z wykorzystaniem tej wspaniałej rośliny, a ostatnimi czasy zajadaliśmy się właśnie tym zielonym ciastem.

Wypiek został zainspirowany przepisem na a’la leśny mech, z tym że szpinak który jest w oryginalnej wersji zastąpiłam świeżymi liśćmi konopi! Efekt końcowy był powalający, a miny ciotek, wujków, dziadków i znajomych bezcenne. Ciasto same w sobie jest puszyste, wilgotne z bardzo wyraźną nutą konopną, czyli wszystko to, co lubimy najbardziej. Pałaszując kolejne porcje nie zauważyliśmy żadnych psychoaktywnych efektów, jednakże wzrost energii i ożywienie towarzystwa gwarantowane!

SKŁADNIKI NA CIASTO:
– 3 jajka

Reklama na 420 Polska

– 2 szklanki mąki

– 450g świeżych liści konopi włóknistej

230g cukru trzcinowego

– 230ml oleju rzepakowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki sody

szczypta soli

– sok z całej cytryny


MASA DO PRZEŁOŻENIA:

– 200g serka mascarpone

– 100g cukru pudru

– sok z całej cytryny


WYKONANIE

Przyrządzenie ciasta zaczynam od zmiksowania jajek z cukrem na puszystą masę i odstawiam na bok. W osobnej misce blenduję liście konopi z olejem do momentu uzyskania gładkiej, pozbawionej grudek konsystencji i łączę powoli z masą jajeczną. Następnie do tak przygotowanej zielonej bazy, stopniowo dodaję przesianą mąkę, wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oraz szczyptą soli. Na sam koniec dodaję sok z cytryny i mieszam ponownie. W międzyczasie warto przygotować blachę lub tortownicę o średnicy 26-28cm i wyłożyć dno papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelewam zieloną masę i piekę około godzinę w temperaturze 170 C. Dodam, że przepis równie dobrze sprawdza się w postaci babeczek.

Po około 40 minutach pieczenia, warto sprawdzić nakuwając patyczkiem jak długo powinno być jeszcze w piekarniku. Z chwilą kiedy patyczek jest suchy wyciągamy ciasto i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie można przygotować kremową masę łącząc serek mascarpone z cukrem puderem oraz sokiem z cytryny.

Kiedy wszystko jest już gotowe, odcinam wierzchnią część, całość smaruję kremem i na koniec posupuję okruszkami zielonego ciasta. Na sam koniec dekoruję owocami np. truskawkami, poziomkami, borówkami lub porzeczkami.

Smacznego!!!

Po więcej konopnych przepisów wpadnijcie na naszego BLOGA!

Komentarze

Komentarze

Reklama na 420 Polska