Czasem trzeba sobie w domku coś podziamgać na ciepło. Wtedy nie ma chyba lepszego sposobu na szybkie ujarzmienie gastro, niż tradycyjny, czekoladowy pudding – oczywiście z użyciem masła konopnego.

Baner Reklamowy

Czekolada, ekstrakt waniliowy, do tego ulubione owoce na wierzch – brzmi jak coś, co byś zjadł bez zadawania zbędnych pytań.

Na wszelki wypadek, dla entuzjastów konopii mam jedną, prostą podpowiedź: jak już zabieracie się za pudding czekoladowy, to nie miażdżcie się zawczasu mocną indicą, bo w przypadku tego przepisu trzeba być w stanie ogarniać przynajmniej na poziomie podstawowym.

Sprzęt

Jest kilka rzeczy, o których obecność musisz zadbać zanim zabierzesz się za konopny pudding czekoladowy:

  • rondelek,
  • szpatułka/łopatka
  • miski do porcjowania puddingu.
  • duża łyżka

Jak już zbierzesz te rzeczy, to weź kartkę i zanotuj sobie wszystkie niezbędne produkty.

Składniki

Oto lista zakupów:

  • białka z 2 jaj
  • 75g gorzkiego kakao
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 540ml mleka
  • 2-3 łyżki masła konopnego
  • 100g białego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • maliny lub inne owoce (do dekoracji)

Proces

  1. Ubij białka na sztywno.
  2. W osobnej misce wymieszaj kakao i mąkę kukurydzianą, po czym dodaj 240ml mleka (resztę zostaw na później) i dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Pozostałe mleko (300ml) wlej do rondelka, dodaj masło konopne, cukier i doprowadź do zagotowania cały czas mieszając. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i pozostaw tam rondelek jeszcze na 2-3 min.
  4. Po tym czasie zdejmij rondelek z ognia i dodaj kakao wymieszane z mąką kukurydzianą i mlekiem, po czym postaw ponownie na małym ogniu i doprowadź do delikatnego wrzenia, cały czas mieszając. Zdejmij rondelek z ognia do wystudzenia (ok. 10 min).
  5. Kiedy mieszanka kakaowa wystygnie, dodaj 1 szklankę do ubitych białek jaj, cały czas mieszając.
  6. Kiedy składniki się połączą dodaj białka wymieszane z masą kakaową do pozostałej masy w rondelku i umieść go ponownie na małym ogniu. Tym razem tylko podgrzewaj całość, nie doprowadzając do wrzenia.
  7. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj ekstrakt waniliowy do całości i dokładnie wymieszaj. Poczekaj aż całość wystygnie do temperatury pokojowej, rozdziel na porcje i wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia.

Serwuj z malinami, lub innymi ulubionymi owocami. Smacznego!