



Dzisiaj dzielimy się przepisem na pyszny i zdrowy chleb z dodatkiem ziaren konopi oraz mąki konopnej.
Jest kilka powodów dlaczego warto stosować mąkę konopną, sama często stosuje ją w mojej zielonej kuchni. Po pierwsze zawiera mnóstwo cennych wartości odżywczych, w tym łatwo przyswajalne białko, niezbędne kwasy tłuszczowe omega 3 oraz omega 6 w idealnych proporcjach, jest kompletnym źródłem wszystkich 20 znanych aminokwasów, w tym 9 niezbędnych, jak również posiada cenne witaminy i minerały.
Po drugie jest naturalnie bezglutenowa! Dodatkowo nie zawiera cukru, skrobi ani nasyconych kwasów tłuszczowych. Ważne jest również to, że jest bogata w błonnik, dzięki czemu przyczynia się do prawidłowej pracy układu pokarmowego, wpływa na przemianę materii i pracę jelit.
Dużym plusem jest to, że można ją spożywać na surowo! Czyli można ją stosować we wszystkich przepisach typu RAW, a także jako dodatek do smoothisów, serków, kulek mocy czy nawet płatków na śniadanie, aby podnieść wartość odżywczą posiłku. Mąka idealnie sprawdza się do każdego rodzaju wypieków. Można z niej zrobić krakersy, ciasto, babeczki, naleśniki czy chlebek jak ten poniżej. Warto pamiętać jednak o tym, aby połączyć ją z inną mąką, bowiem sama nie wyrośnie przy pieczeniu.
A jak smakuje? Mąka ma dosyć charakterystyczny smak, niektórym przypomina smak nasion słonecznika i ziół, innym smak orzechów, ma również nietypowy kolor, jest lekko zielonkawa lub ciemnoszara, powstaje bowiem z drobno zmielonych odtłuszczonych ziaren konopi, Cannabis sativa L. Najbardziej jednak lubię kiedy jest grubo mielona, dzięki czemu jest widoczna i łatwo wyczuwalna podczas jedzenia.
A teraz czas na przepis!
Chlebek konopny
Składniki:
- 220 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki mąki chlebowej
- 1 szklanka mąki konopnej
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1/3 szklanki nasion (słonecznika, sezamu, konopi, lnu)
Przygotowanie:
W dużej misce umieszczam wszystkie mokre składniki, czyli wodę, oliwę i miód, następnie dodaję łyżeczkę soli oraz 2 łyżeczki suchych drożdży. W osobnym naczyniu można połączyć obie mąki, a następnie je przesiać i powoli dodawać do większej miski z pozostałymi składnikami. Następnie całość można zamieszać dużą łyżką do połączenia się masy, wtedy dosypujemy dodatki w postaci nasion.
Przepis ten idealnie sprawdza się do przygotowania w specjalnej maszynie do wyrobu chleba, kiedy jednak takiej maszyny nie posiadamy, należy ugnieść ciasto do momentu uzyskania elastycznej i jednolitej masy.
Kiedy ciasto na chleb jest już dobrze wyrobione,umieszczam w misce, którą wcześniej smaruję oliwą, aby ciasto swobodnie mogło rosnąć, przykrywam je delikatnie wilgotną ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na około 2 godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmuję i formuję owalny kształt. Przenoszę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 40 minut. Jeśli lubicie chrupiącą skórkę, to polecam po wyjęciu z piekarnika chleb posmarować pędzelkiem z zimną wodą.
Smacznego!
Po więcej konopnych przepisów wpadnijcie na naszego BLOGA!