Czekoladki z nadzieniem konopnym

 Na dzisiejsze święto proponujemy czekoladki z nadzieniem konopnym, aby uśmiech zagościł na twarzach wszystkich dzieci, tych dużych i starszych również.

Bardzo lubię te czekoladki, bowiem smak orzechowów w połączeniu z nasionami konopi zawsze smakuje wybornie, a dodatkowo warsta czekolady jest idealnym dopełnieniem. Do masy orzechowej można dodać olej kokosowy, dzięki czemu będzie bardziej gęsta, a przy tym jeśli odpowiednio wcześniej przygotuje się go z ekstraktem konopnym lub dodasz kilka kropli olejku CBD, to czekoladki nabiorą zupełnie innego, bardziej medycznego wymiaru.

Ich przyrządzenie jest banalne i szybkie, a smak obłędny! Już w kilku prostych krokach można cieszyć się tymi wyjątkowymi słodkościami. Najlepiej przygotować niezbędne przyrządy wcześniej, aby proces przebiegł bez żadnych zakłóceń.

Potrzebne będą:

  • Mały garnek
  • 2 małe, najlepiej szklane miski
  • 2 łyżeczki
  • (bardzo dobrze sprawdza się łyżka sylikonowa)
  • Forma do czekoladek

Składniki:

  • 200g czekolady
  • 150g pasty z orzechów laskowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki łuskanych nasion konopi

Przygotowanie czekoladek, zaczynamy od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. W tym celu połam czekoladę na małe kawałki i umieść w szklanej misce. (Czekoladę można również rozpuścić w mikrofali). Do naszego przepisu użyliśmy gorzkiej, ciemnej czekolady, ale równie dobrze sprawdza się czekolada mleczna.

Następnie do garnka, nalej niewielką ilość wody, a szklaną miskę umieść nad garnkiem i podgrzewaj na niewielkim ogniu do rozpuszczenia czekolady. Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej jest bardzo proste, warto jednak pamiętać, aby miska nie dotykała wody oraz aby masa czekoladowa nie pczekroczyła temperatury 50C, bowiem może się zwarzyć.

Przygotowaną czekoladą równomiernie pokrywany wnętrze foremek (około 1 łyżeczka na jedno zagłębienie) i chowamy całość do lodówki na około 15 minut.

W tym czasie możemy przygotować nadzienie czekoladek. W osobnej misce rozpuszczamy olej kokosowy oraz pastę z orzechów laskowych, możemy zrobić to w kąpieli wodnej lub użwając do tego celu małego rondelka. Mieszamy do momentu powstania jednolitej masy i dodajemy łuskane nasiona konopi. Masę na nadzienie można odstawić na 10 minut do lodówki, przez co odrobinę strwardnieje i znacznie ułatwi to dalszą pracę oraz napełnianie foremek.

Przechodząc do kolejnego etapu, pamiętajmy, aby wypełniać foremki do 2/3 wysokości. Kiedy mamy już foremki napełnione, wstawiamy je ponownie do lodówki, aby łatwiej pokryć je ostatnią wartswą czekolady.

Jeśli w tym czasie, czekolada w misce nie jest już tak plastyczna, można ją po raz kolejny lekko podgrzać w kąpieli wodnej i przejść do ostatniego kroku.

Tak przygotowane czekoladki chowamy do lodówki na kilka minut, po czym nie pozostaje już nic innego, jak tylko rozkoszowanie się tym obłędnym smakiem.

Liczba czekoladek może różnić się od wielkości foremek. Z tej ilości czekolady (minus 3 kostki dla chefa) wyszło nam około 30 pralinek. Dajcie znać jak Wam smakuje to połączenie?!

Smacznego!!!    Po więcej konopnych przepisów wpadnijcie na naszego BLOGA!

Komentarze

Komentarze