Ciasteczka są bardzo kruche, delikatne oraz maślane, a w dodatku mogą być aż o potrójnej sile konopnej! Dlaczego potrójnej?? Ten standardowy przepis na kruche ciacha został wzbogacony nie tylko nasionami konopi, ale także białkiem konopnym ze spiruliną, a dodatkowo dla wzmocnienia efektu można zastąpić klasyczne masełko, konopnym.

Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej na temat proteinowej zielonej mieszanki, zapraszamy TUTAJ.

Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, nie wymaga skomplikowanych czynności, ani wielu składników.

Składniki na około 20 – 30 ciasteczek:

  • 120 g masła schłodzonego (może być również konopne)

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżki Białka konopnego i Spiruliny HempYourself

  • 4 łyżki niełuskanych nasion konopi

  • 150 g mąki pszennej

Wykonanie:

Przygotowanie ciastek zaczynamy od przesiania suchych składników, czyli mąkę, cukier puder oraz białko konopn ze spiruliną, dzięki temu ciasteczka będą miały jednolity zielonkawy kolor. Następnie dodajemy posiekane schłodzone masło, całość rozdrabniamy palcami i szybko wyrabiamy jednolite ciasto.

Kiedy masa na ciasteczka będzie już gładka i elastyczna formujemy z niej wałek, na stolnicy lub papierze do pieczenia wysypujemy nasiona konopi i obtaczamy w niej masę, tak aby nasiona przykleiły się do zewnętrzej części. Następnie ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z folii i ostrym nożem kroimy na ok. 1 cm plastry.

Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na nagrzanego piekarnika do 180 C, pieczemy ok. 15 minut lub do lekkiego zarumienienia.

ps. Jeśli skusicie się na użycie masła konopnego radzę dodać kilka kropel esencji waniliowej lub soku z cytryny dla przełamania mocno zielonego smaku.