konopne mięso
Konopne "mięso" już niedługo!

Szykuje się konopna rewolucja w gastronomii, zwłaszcza tej nastawionej na vegan. Najnowszy produkt firmy The Craft Meat Co. czyli mięso na bazie z konopi, będzie wyglądało i smakowało jak mięso pochodzenia zwierzęcego.

Detaliczna marka pochodząca z Nowej Zelandii – The Craft Meat Co. specjalizuje się w produkcji roślinnego “mięsa” – między innymi kiełbasek, mięsa mielonego czy burgerów. Roślinne mięso na bazie konopi ma być bogate w białko oraz błonnik.

Niektóre z produktów firmy ma już w swoim składzie konopie, jednak planowany na 2021 rok produkt ma być tym przełomowym, którego konopie są głównym składnikiem.

Większość naszych produktów zawiera już konopie ze względu na ich wartość odżywczą, ale nowy analog mięsa będzie używał konopi jako bazy, co oznacza, że będzie miał całkowitą zawartość białka konsumpcyjnego wyższą niż w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego ze względu na to, że konopie są naturalnie bogate w białko. – wyjaśnia Kyran Rei, współzałożyciel Sustainable Foods

Konopne mięsko powstało we współpracy z Greenfern Industreis – firmie specjalizującej się w produkcji medycznej marihuany. Właśnie na ich farmie ma powstać specjalna uprawa, która dedykowana jest właśnie do produkcji konopnego mięsa.

Mięso z konopi ma być także równie odżywcze, niż tradycyjne mięso pochodzenia zwierzęcego, a nawet zawierać znacznie więcej błonnika, bo aż do 19% zalecanej dziennej porcji do spożycia.

Smakiem i wyglądem konopne mięsko ma przypominać kurczaka, a jego cena nie powinna być zbyt wysoka jak to się ma z innymi produktami wegańskimi. Produkt ma być ogólnodostępny dla wszystkich, którzy chcieliby go spróbować.

Komentarze

Komentarze