Naukowcy z Wrocławskiego Uniwersytetu Ekonomicznego eksperymentując z roślinami konopi, czego efektem jest stworzenie innowacyjnego, spożywczego produktu wegańskiego – twarogu konopnego.

Wrocławska uczelnia chcąc stworzyć coś innowacyjnego postawiła na niedoceniony potencjał drzemiący w konopiach, które jak wiadomo mają wszechstronne zastosowanie, od przemysłu farmaceutycznego, poprzez przemysł motoryzacyjny, aż do przemysłu spożywczego. Konopie, a dokładniej ich nasiona mogą być składnikiem wielu dań.

Baner Reklamowy

Twarogowy ser z konopi

Dzięki dwuletniej pracy naukowców, udało się stworzyć coś naprawdę wyjątkowego – ser konopny, który swoją teksturą przypomina znany nam dobrze ser twarogowy.

konopny ser jest efektem chęci stworzenia czegoś, czego nie można zakupić w sklepach. Projekt realizowany był przez 2 lata. Ostateczny produkt spełnił oczekiwania jego twórców – zdradza Tomasz Rusak, Prezes zarządu spółki Biotreco

Konopny twaróg powstaje z połączenia nasion konopi siewnych (32%) oraz soku z cytryny i soli. Produkt ten jest w 100% wegański, a jego smak bardziej przypomina orzechy, niż smak tradycyjnego twarogu. Jednak zastosowanie twarogu konopnego pozostaje niezmienne. Wykorzystasz go do farszu na pierogi ruskie czy jako nadzienie do naleśników.

Gdzie kupię twaróg konopny?

Niebawem konopny twaróg będzie można nabyć we wrocławskich sklepach ze zdrową żywnością Ale to nie wszystko. Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu ma na swoim koncie już kilka spożywczych produktów zawierających konopie, takie jak pitny jogurt konopny oraz „konopki” – słoną przekąskę w formie batonika.