Czy kiedykolwiek próbowaliście jeść surowe konopie? Wprawdzie dzisiejszy świat tak się zagmatwał, że trudno sobie wyobrazić dietę opartą na cannabisie, jednak przez wieki była to podstawa w żywieniu dla naszych przodków. Dzisiaj, po wnikliwym przebadaniu konopi okazuje się, że wyszłoby nam zdecydowanie na zdrowie, gdybyśmy poszli w ich ślady.

W nasionach i liściach konopi nie ma nic, co mogłoby działać na jedzącego je psychoaktywnie. Mimo to, przyjęło się, że… są one dobre, co najwyżej, jako pasza dla zwierząt – nasiona dla gołębi, a liście z łodygami dla krów. Tymczasem posiłki z konopi, nawet serwowanej w małych dawkach, są bardzo treściwe, bogate w wartości odżywcze i mają zbawienny wpływ na zdrowie. Jeśli nie czujesz się jeszcze wystarczająco zachęcony – oto argumenty, które powinny cię przekonać.

1. Kwasy kannabinoidowe
W każdej konopi znajduje się 421 odrębnych związków chemicznych, z czego ponad sto to unikalne cząsteczki roślinne nazywane kannabinoidami. Ponad 100 z nich to unikalne cząsteczki roślinne zwane kannabinoidami. Chociaż ostatnie badania sugerują, że inne rośliny mogą zawierać substancje chemiczne, które mają podobne funkcje do nich, jednak te szczególne związki są unikalne dla roślin marihuany i konopi. Tylko jeden z nich jest stricte psychoaktywny.

Chodzi o THC, które występuje w roślinie w surowej postaci jako kwas tetrahydrokannabinolowy (THCA). Dopiero poprzez ogrzewanie i dojrzewanie, THCA przekształca się w THC. Jest jeszcze sporo innych kannabinoidów i ponad 300 innych związków – każdy z nich pełni jakąś funkcję, w większości zbawienną dla organizmu, że wspomnimy chociażby tłuszcze nienasycone, takie jak kwasy omega 3 i omega 6.

2. Włókna
Liście konopi zawierają wiele pożywnych włókien, które mogą nie tylko urozmaicić smak posiłku (takiego jak smoothie), ale także dostarczyć wiele składników potrzebnych do zdrowej diety. Konsumpcja żywności o wysokiej zawartości włókna jest potrzebna do utrzymania prawidłowego trawienia i pielęgnowania zdrowej społeczności drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym. Włókno jest rozkładane przez drobnoustroje żyjące w jelitach. Te mikroby są niezbędne do przeżycia ludzi, a ostatnie badania wskazują, że dbanie o ten wewnętrzny ekosystem ma kluczowe znaczenie dla prawidłowej funkcji układu odpornościowego i zdrowia psychicznego. Jedzenie włóknistej żywności jest kluczowe, ażeby utrzymać te mikroorganizmy żywe i zrównoważone.

3. Witaminy
Podobnie jak inne rośliny liściaste, liści konopi zawierają wiele witamin i minerałów, takich jak: Folinian (niezbędny do naprawy DNA) Żelazo (niezbędne do przenoszenia tlenu przez krew) Wapń (niezbędny do wzmocnienia kości) Witamina C (niezbędna dla układu immunologicznego) Witamina K (niezbędna do krzepnięcia krwi i wchłaniania wapnia) Konopie są specjalną rośliną- głównie przez to, że zawierają kwasy kannabinoidowe – z czego z pewnością zdajecie sobie sprawę. Jednak wszystkie jadalne ciemnozielone liście zawierają związki, które chronią rozwój raka. W sumie, im większa jest różnorodność zieleni, tym lepiej. Aby podczas konsumpcji ziół uzyskać najwięcej korzyści żywieniowych, upewnij się, że zawierają również tłuszcz w posiłku.

4. Przeciwutleniacze
Do tej pory w literaturze dotyczącej konopi jest to fakt dość dobrze opisany, że marihuana zawiera wiele związków przeciwutleniających. Kannabinoidy takie jak CBD i THC są uważane za przeciwutleniacze, czyli chronią ciało przed uszkodzeniami wynikającymi ze stresu. Surowe konopie zawierają również przeciwutleniacze, co czyni je świetną pomocą dla miarowego wzrostu i zatrzymania procesu starzenia.

5. Antocyjany
Czy masz jakieś purpurowe liście konopi? Zjedz je! Głębokie, purpurowe i niebieskie zabarwienie w marihuanie oznacza, że roślinę wypełniają związki flawonoidów zwane antocyjanami. Antocyjany nadają bogaty kolor żywności, takiej jak jeżyny, czarne pomidory, śliwki, oberżyny i czerwone maliny. Badania pokazują, że antocyjany mają ochronny wpływ na zdrowie człowieka. W przeglądzie z 2004 r. Sugeruje się, że te kolorowe związki są przeciwutleniaczami, chroniąc przed uszkodzeniami DNA. Wydaje się, że zapewniają one również ochronę chorób zależnych od hormonu wzrostu, regulują odpowiedź immunologiczną, a niektóre nawet mogą pomóc poprawić wizję w skoncentrowanych dawkach.

Jedzenie surowych konopi ma jeszcze wiele innych zalet wśród których jest chociażby działanie przeciwbólowe, znane z medycznej marihuany, a nie obce take sokom z konopi i innym konopnym przetworom. Co warto podkreślić raz jeszcze – cannabis w spożywczej odsłonie (sprawdzić, czy nie cistka) nie posiada żadnych właściwości psychoaktywnych, jest więc zupełnie neutralny i bezpieczny do użycia dla ludzi w każdym wieku.