



źródło: NY Times Cooking
Chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku. A do tego niewymagające posiadania kilkugwiazdkowej restauracji i ogromnego doświadczenia w kucharzeniu. Takie właśnie są te ciastka z kawałkami czekolady.
Masz mąkę? Świetnie. Jajka siedzą w lodówce? Jeszcze lepiej. Czekolada? No dobra, to akurat jest pytanie retoryczne. Dodaj do tego cukier, orzechy włoskie, no i oczywiście magiczne masło konopne, a wypieczesz sobie całą blachę przepysznych słodyczy, które będzie można zamknąć w słoiku na wypadek ewentualnego napadu wzmożonego apetytu.
Albo co tam, można zjeść od razu.
Sprzęt
Przygotowanie i późniejsze pieczenie ciastek będzie wymagało następujących przyrządów:
- piekarnik,
- blacha,
- papier do pieczenia,
- mikser,
- szklanka,
- duża miska.
Składniki
Lista zakupów przedstawia się tak:
- 230g masła konopnego
- 200g białego cukru
- 220g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 380g mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 175g posiekanej czekolady mlecznej
- 175g posiekanej czekolady gorzkiej
- 115g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
Proces
- Nagrzej piekarnik do 175 stopni C (termoobieg)
- Miksuj masło z białym i trzcinowym cukrem do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji.
- Wbij kolejno 2 jajka do masła z cukrem, po czym dodaj wanilię, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj całość ręcznie lub na najniższych obrotach miksera. Do powstałej masy wmieszaj szpatułką mąkę. Kiedy składniki się połączą, wmieszaj posiekaną czekoladę wraz z orzechami.
- Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce umieść masę na ciasteczka (1-1,5 łyżki na ciastko) w odstępach ok. 3cm. Piecz przez 10 min, boki ciastek powinny się zarumienić.
Upieczone? No i prawidłowo. Teraz można śmiało spróbować. Chociaż z tymi ciasteczkami może być jak z chipsami – na jednym się nie skończy.