Chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku. A do tego niewymagające posiadania kilkugwiazdkowej restauracji i ogromnego doświadczenia w kucharzeniu. Takie właśnie są te ciastka z kawałkami czekolady.

Masz mąkę? Świetnie. Jajka siedzą w lodówce? Jeszcze lepiej. Czekolada? No dobra, to akurat jest pytanie retoryczne. Dodaj do tego cukier, orzechy włoskie, no i oczywiście magiczne masło konopne, a wypieczesz sobie całą blachę przepysznych słodyczy, które będzie można zamknąć w słoiku na wypadek ewentualnego napadu wzmożonego apetytu.

Baner Reklamowy

Albo co tam, można zjeść od razu.

Sprzęt

Przygotowanie i późniejsze pieczenie ciastek będzie wymagało następujących przyrządów:

  • piekarnik,
  • blacha,
  • papier do pieczenia,
  • mikser,
  • szklanka,
  • duża miska.

Składniki

Lista zakupów przedstawia się tak:

  • 230g masła konopnego
  • 200g białego cukru
  • 220g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 380g mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 175g posiekanej czekolady mlecznej
  • 175g posiekanej czekolady gorzkiej
  • 115g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

Proces

  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni C (termoobieg)
  2. Miksuj masło z białym i trzcinowym cukrem do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji.
  3. Wbij kolejno 2 jajka do masła z cukrem, po czym dodaj wanilię, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj całość ręcznie lub na najniższych obrotach miksera. Do powstałej masy wmieszaj szpatułką mąkę. Kiedy składniki się połączą, wmieszaj posiekaną czekoladę wraz z orzechami.
  4. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce umieść masę na ciasteczka (1-1,5 łyżki na ciastko) w odstępach ok. 3cm. Piecz przez 10 min, boki ciastek powinny się zarumienić.

Upieczone? No i prawidłowo. Teraz można śmiało spróbować. Chociaż z tymi ciasteczkami może być jak z chipsami – na jednym się nie skończy.