Wszyscy fani kulinarnych nowinek, a przede wszystkim wielbiciele konopi już niedługo będą mogli wziąć udział w wyjątkowym wydarzeniu. Warsztaty kulinarne „Konopie i marihuana w kuchni” odbędą się już 22 maja w formie wydarzenia online. Będzie to doskonała okazja, by poznać tajniki kuchni konopnej, czyli potraw z żywnością konopną, taką jak nasiona z konopi czy mąka konopna, ale przede wszystkim domowych przetworów z kwiatostanów konopi, bogatych w CBD i THC. Uczestnicy przygotują domowe masło konopne i potrawy z jego udziałem, nauczą się przygotowywać wegański nabiał z nasion konopi, dowiedzą się też sporo o dawkowaniu i właściwościach produktów z konopi.

To nie pierwsze warsztaty kuchni konopnej organizowane w ramach projektu „Konopie w kuchni”, do tej pory odbyły się między innymi spotkania w Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu, Krakowie czy Kurozwękach. Autorką projektu jest blogerka Smiling Spoon (Małgorzata Szakuła), która pod koniec zeszłego roku wydała pierwszą polską książkę kucharską poświęconą kuchni konopnej o tytule „Konopie i marihuana w kuchni”. Nadchodzące warsztaty autorka planuje zorganizować w formie zdalnej, dzięki czemu każdy z uczestników będzie mógł wziąć w nich udział bez względu na swoją lokalizację i przygotować posiłki we własnej kuchni.

Jaki jest plan warsztatów, czego nauczą się uczestnicy?

Tematem przewodnim tego wydarzenie jest zastosowanie w kuchni różnych części konopi, zaczynając od nasion, z których powstaje olej, mąka czy białko, przez liście, łodygi, na kwiatostanach skończywszy. Podczas warsztatów uczestnicy przygotują następujące dania:

  • masło konopne infuzowane CBD /THC (inaczej ekstrakt z kwiatostanów konopi siewnych / indyjskich)
  • makaron z konopnym pesto, szparagami, pomidorkami cherry z masłem konopnym infuzowanym CBD / THC
  • konopne praliny z masłem konopnym infuzowanym CBD / THC
  • mleko konopne i konopny twaróg
  • bezglutenowe ciasteczka z mąką konopną, tahini i orzechami
  • gryczane bliny z wegańskim łososiem, kaparami i kremowym dipem z nasion konopi

Przed częścią praktyczną odbędzie wprowadzenie teoretyczne, poświęcone roślinie Cannabis sativa L., produktom konopnym i ich właściwościom, a także temu, jak łączyć konopie z innymi składnikami, jak je przetwarzać w kuchni i bezpiecznie dawkować.

Czy potrawy, które uczestnicy będą gotować są legalne?

Zgodnie z ustawą o przeciwdziałaniu narkomani z dnia 29 lipca 2005 r., w Polsce możemy legalnie uprawiać i wprowadzać do obrotu konopie włókniste, czyli siewne, które posiadają mniej niż 0,2% THC. Produkty z nich pochodzące są wolne od działania psychoaktywnego i legalne w Polsce, zatem możemy wykorzystywać je w kuchni. W przypadku konopi innych niż włókniste, na przykład konopi indyjskich, ustawa dopuszcza jedynie zastosowanie medyczne. Susz medycznej marihuany bogaty w THC dostępny jest na receptę w aptekach wyłącznie dla pacjentów medycznych. Osoby posiadające status pacjenta i posiadające surowiec medyczny będą mogły wykorzystać go na warsztatach do przygotowania legalnego, domowego wyciągu z konopi indyjskich (masła konopnego infuzowanego THC).

Dlaczego warto wziąć udział w warsztatach?

Udział w warsztatach, to nie tylko doskonała okazja by nauczyć się czegoś nowego, poznać lepiej właściwości ciekawej rośliny i zjeść pyszne potrawy. Dzięki wsparciu polskich producentów konopnych uczestnicy w cenie warsztatów otrzymają wyjątkowe produkty konopne, takie jak:

  • wysokiej jakości susz CBD od marki Freedom Farms
  • nasiona konopi, białko konopne, mąka konopna i herbatka konopna od marki dobrekonopie.pl

A więc to doskonała okazja do przetestowania działania konopi na sobie.

Więcej informacji o tym wydarzeniu znajdziecie tutaj.

Komentarze

Komentarze