Zbliża się długi weekend majowy, ale ze względu na nadal panujące obostrzeżenia proponujemy Wam propozycję w jaki sposób umilić sobie ten czas. Zgodnie z obowiązującymi teraz zasadami #zostańwdomu #gotujwdomu i chilluj w domu padł pomysł na przygotowanie domowej konopnej pizzy.
Ciasto jest elastyczne, miękkie i bardzo łatwe do przygotowania, a jeśli chcesz zwiększyć efekt konopi polej odrobiną oliwy konopnej gotowe ciasto po upieczeniu.
Składniki: (2 pizze na cienkim spodzie)
- 150 g mąki pszennej
- 100g mąki konopnej
- 35 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy (może być konopna)
Sos pomidorowy:
- puszka pomidorów w puszce
- 4 łyżki oliwy konopnej
- oregano
- zioła prowansalskie
Dodatki dowolne
- mozzarella, pieczarki, szynka, ananas, salami, cebula etc
Przepis na oliwę konopną oraz inne konopne ciekawostki, porady i przepisy znajdziecie w ebooku „Konopne ABC – gdzie teoria łączy się z praktyką” . Darmowy fragment ebooka czeka TUTAJ.
Do dużej miski przesiej mąkę i zrób niewielkie wgłębienie w środku, rozkrusz do niego drożdże, dodaj cukier i zalej ciepłą wodą. Dokładnie zamieszaj i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie zagłębienie powinno wypełnić się rozczynową drożdżową pianką. Dodaj oliwę i sól i wymieszaj ciasto, najpierw łyżką, a potem najlepiej ręką około 10 minut, do momentu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto, przykryj ściereczkę i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Po podwojeniu objętości ciasto dzielimy na dwie części lub jeśli masz ochotę na puszyste i grube ciasto użyj do przygotowania tylko jednej pizzy.
Następnie na wysmarowaną oliwą blachę wykładamy ciasto, najlepiej nie używać wałka, a jedynie je rozpłaszczyć, rozciągnąć i rozprowadzić na całą powierzchnię.
Ciasto smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym z oliwą konopną i na wierzch kładziemy ulubione dodatki.
Odczekaj chwilę aż ciasto delikatnie podrośnie i piecz w maksymalnie rozgrzanym piekarniku (u mnie 200C) ok 15 minut.
Życzymy smacznego!