Zarówno konopie, jak i czekolada, a właściwie kakao są cenione za właściwości terapeutyczne i odgrywają ważną rolę w społeczeństwie od tysięcy lat. Jest to połączenie lubiane, smaczne i tworzące spójną kompozycje.

W ciągu ostatnich kilku lat żywność z konopiami indyjskimi stała się wielkim biznesem, marihuana jest zalegalizowana w coraz większej liczbie stanów USA i coraz więcej osób zaczyna interesować się eksperymentowaniem z artykułami spożywczymi. W Polsce natomiast coraz więcej pojawia się produktów spożywczych z dodatkiem konopi przemysłowych i CBD.

W jaki sposób konopie i czekolada wpływają na siebie?

Naukowcy z Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemicznego ACS z postanowili skoncentrować się na czekoladowych smakołykach, ponieważ są one jednymi z najpopularniejszych rodzajów produktów spożywczych z marihuaną i sprawdzić w jaki sposób wzajemnie na siebie działają.

Amerykańskie Stowarzyszenie Chemiczne ACS organizuje krajowe spotkania i wystawy obejmujące tysiące prezentacji na temat nowych odkryć w nauce. Tematy obejmują żywność i odżywianie, medycynę, zdrowie, energię, środowisko i inne dziedziny, w których chemia odgrywa kluczową rolę.

Na ostatnim posiedzeniu przedstawiono wyniki badań na temat połączenia marihuany z czekoladą.

Badanie wykazało, że określenie siły działania THC właśnie w tym połączeniu jest trudniejsze niż się spodziewano.

Nowe badanie wykazało, że obecność czekolady w połączeniu z marihuaną utrudnia wyniki testów siły działania. Tłumienie skutkuje przypadkiem określanym jako „efekt matrycy”, w którym więcej czekolady w jadalnym produkcie prowadzi do mniejszego wykrywania THC, podczas gdy THC wydaje się bardziej zauważalny w produktach zawierających mniej czekolady.

Naukowiec prowadzący badania dr Dawson mówi- „Gdy w fiolce z próbką mieliśmy mniej czekolady z konopiami indyjskimi, powiedzmy 1 gram, uzyskaliśmy wyższą moc THC i dokładniejsze wartości niż wtedy, gdy w fiolce mieliśmy 2 gramy tej samej czekolady. Jest to sprzeczne z tym, co uważam za podstawową reprezentację statystyczną próbek, przy założeniu, że im więcej masz próbek, tym bardziej reprezentatywna jest całość”.

Ogólnie rzecz biorąc, te odkrycia sugerują, że składnik w czekoladzie zakłóca odczyty THC.

Naukowcy chcieliby także rozszerzyć badania odnośnie CBD i ostatecznie opracować standardową metodę testowania potencji konopi w różnych produktach spożywczych, co niewątpliwie jest ważne dla pacjentów, konsumentów jak i producentów żywności konopnej.

Czy warto zatem łączyć konopie z czekoladą?

Zdecydowanie tak!

Łącznie konopi z czekoladą może wpłynąć na poprawę nastroju i wzmocnić euforyczne działanie obu substancji. A jeśli użyjesz marihuany w celach medycznych, przekonasz się, że to połączenie może również zwiększyć potencjał leczniczy tej rośliny. Dużym atutem jest to, że czekolada również w bardzo korzystny sposób maskuje typowy ziołowy posmak konopi.

Niezależnie od tego jednak, czy chcesz wzmocnić działanie określonego kannabinoidu, zamaskować charakterystyczny smak konopny, czy na przykład poprawić sobie humor, możesz rozważyć połączenie konopi i czekolady.

Można to zrobić na wiele sposobów. Jedną z najbardziej popularnych metod jest dodanie masła konopnego do przygotowania właśnie czekolady. Jeśli jesteś pacjentem medycznej marihuany z łatwością możesz zrobić również ciasteczka, trufle i wiele innych.

Jeśli nie, nie martw się; łatwo jest zrobić pyszną czekoladę z konopiami przemysłowymi i cieszyć się cennymi właściwościami CBD w domowym zaciszu.

Przykładowy przepis na czekoladki znajdziecie TUTAJ

 

 

Źródło: https://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2019/august/chocolate-muddles-cannabis-potency-testing.html

Komentarze

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ