Znacie już przepis na magiczne masło konopne. Jest to zatem idealna okazja, aby wykorzystać je do flagowego deseru, z którym kojarzą się magiczne słodycze – brownies.
Space cakes, które można kupić w większości coffee shopów w Amsterdamie, to nic innego jak poczciwe, tradycyjne brownies – z tą jedną różnicą, że zamiast tradycyjnego masła, w przepisie na kosmiczne brownies używa się tłuszczu z udziałem konopi. Dzięki temu można w domowych warunkach zafundować sobie niezapomniane doświadczenie i czekać z utęsknieniem na moment, kiedy ciastka „wjadą” z całym swoim śmieszkowym potencjałem.
Sprzęt potrzebny do przygotowania brownies
Planowanie to w kuchni podstawa. Dlatego dobrze będzie, jeśli zawczasu zgromadzisz cały ekwipunek, dzięki któremu marzenie o magicznych brownies przekujesz w rzeczywistość.
Oto krótka lista rzeczy niezbędnych:
- płaska forma do ciasta (33x22cm)
- dwie miski, w tym jedna żaroodporna
- rondelek
- piekarnik
- papier do pieczenia
- szpatułka
- mikser
- patyczek do sprawdzenia, czy ciasto jest gotowe
Lista zakupów
Skoro o planowaniu mowa, to wypadałoby sporządzić listę zakupów, no bo przecież z pustego nawet Salomon nie nabije.
Składniki:
- 2 łyżki masła konopnego (w temperaturze pokojowej)
- 140g zwykłego masła (w temperaturze pokojowej)
- 115g czekolady deserowej
- 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 300g białego cukru
- 110g cukru trzcinowego
- 1 lyżeczka kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 130g mąki uniwersalnej
Przygotowanie:
Oto jak przygotować kosmiczne brownies, krok po kroku:
- Nagrzej piekarnik 180 stoni C (termoobieg).
- Wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia.
- Roztop czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej mieszając do dokładnego połączenia się składników. Kąpiel wodna polega na wypełnieniu rondelka taką ilością wody, żeby miało co parować, ale nie może ona stykać się z miską. Kiedy woda się zagotuje, redukujemy ogień do minimum albo całkowicie go wyłączamy, po czym kładziemy na rondelku miskę, w której umieszczamy czekoladę i masło.
- Zdejmij miskę z garnka.
- Do czekolady z masłem dodaj cukier i mieszaj do czasu, aż się roztopi, a składniki dokładnie się połączą.
- Teraz dodaj do całości sól, jajka, wanilię i masło konopne. Miksuj na wolnych obrotach miksera przez około 2 minuty.
- Przy użyciu szpatułki wmieszaj do miski mąkę do dokładnego połączenia się składników.
- Wlej masę do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 35-40 minut. Przed wyjęciem brownie z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już dobrze upieczone – wbity w brownie patyczek powinien wyjść niemal całkowicie czysty.
- Po wyjęciu z piekarnika pozwól brownie wystygnąć – przynajmniej pół godziny. Najlepiej będzie smakowało, kiedy wstawisz je do lodówki na całą noc.