konopie w kuchni
Rusza cykl konopnych warsztatów kulinarnych poświęcony domowym infuzjom!
Reklama na 420 Polska

Jeśli twoim hobby jest gotowanie, a w dodatku uwielbiasz konopie to te warsztaty są właśnie dla ciebie! Sprawdź jakie pomysły na ten rok ma autorka projektu „Konopie w kuchni” i przekonaj się, że gotowanie z naszą ukochaną rośliną może być naprawdę smaczne i zdrowe!

Warsztaty kulinarne „Konopie w kuchni” to nie tylko doskonała forma nauki tajników kuchni konopnej, czyli sposobów na włączenie zdrowych produktów z konopi do naszej codziennej diety. Wiedza zdobyta podczas spotkania może być pomocna w profilaktyce a nawet wspomóc leczenie niektórych chorób, przez wprowadzenie do diety domowych infuzji suszu CBD czy medycznej marihuany. Autorka projektu „Konopie w kuchni” – blogerka Smiling Spoon dedykuje swoje wydarzenie wszystkim osobom zainteresowanym pogłębianiem wiedzy na temat właściwości konopi, możliwości jej wykorzystania w kuchni, ale i świadomego odżywiania. Podczas jej nadchodzących warsztatów kulinarnych uczestnicy przygotują domową infuzję konopną w mleku oraz inne potrawy z produktami z konopi włóknistych.

warsztaty kulinarne

Jak wyciągnąć z konopi ich esencję?

Warsztaty konopnego gotowania już w zeszłym roku cieszyły się sporym zainteresowaniem. Tegoroczny cykl będzie poświęcony nauce domowych infuzji, czyli wyciągania esencji z surowca jakim jest kwiatostan konopny. Nawet zagorzali fani zielonego liścia miewają wiele dylematów związanych z prawidłowym przeprowadzeniem procesu dekarboksylacji, obliczeniem dawki CBD lub THC w swoim ekstrakcie oraz używaniem infuzowanego konopiami masła czy oleju w swoich przepisach. Kurs obejmuje nie tylko kompletną teorię dotyczącą każdego etapu tworzenia domowych wyciągów z konopi, po wykładzie są zajęcia praktyczne online, podczas których uczestnicy przygotowują własne ekstrakty.

Reklama na 420 Polska

Dlatego warto wprowadzić konopie do naszej diety?

U podstaw popularyzacji powszechnego wykorzystania konopi w naszej kuchni jest fakt, iż nasiona czy olej z konopi były obecne w diecie naszych pra przodków, od setek a nawet tysięcy lat. Z pewnością jest to związane z faktem, iż konopie to najstarsza roślina uprawna na naszej planecie, także na ziemiach Słowian, dawniej zamieszkujących tereny dzisiejszej Polski. „Nasze układy pokarmowe pamiętają produkty konopne, będą one wiec dobrze tolerowane przez Polaków, gdyż mamy to zapisane w naszym DNA”- twierdzi autorka projektu, Małgorzata Szakuła. Nie da się ukryć, iż jedzenie z konopi to żywność funkcjonalna – czyli coś, co zawiera skondensowaną dawkę substancji odżywczych, które są w stanie odżywić organizm, ale też wspomóc leczenie różnych chorób. Szczególnie jeśli dodatkowo włączymy do diety domowe wyciągi bogate w kannabinoidy. W programie warsztatów jest nie tylko nauka domowych infuzji, ale też odkrywanie potencjału produktów z nasion konopi: uczestnicy przygotują łącznie 6 dań z udziałem konopi.

Praktyka + teoria kuchni konopnej

Już 19 lutego odbędzie się piąta edycja warsztatów kulinarnych online, podczas których tematem przewodnim będzie tworzenie mleka infuzowanego CBD / THC, które potem zostanie wykorzystane w przepisie na karmelowy budyń na mleku infuzowanym. Oprócz deseru uczestnicy przygotują jeszcze między innymi: konopne naleśniki, mleko i jogurt konopny. Udział w wydarzeniu to nie tylko okazja do pogłębienia praktycznych umiejętności gotowania z konopiami, oprócz części warsztatowej odbędzie się też godzinny wykład poświęcony właściwościom konopi i ich wpływu na ludzki organizm. Całość odbywa się w kameralnej grupie do 15 osób, atmosferze wzajemnej wymiany doświadczeń i przede wszystkim świetnej zabawy.

Dlaczego warto wziąć udział w warsztatach?

Bo jest to niepowtarzalna okazja by zdobyć nową wiedzę praktyczną i teoretyczną, spędzić ciekawe sobotnie przedpołudnie. W cenie warsztatu osoby otrzymują także książkę „Konopie i marihuana w kuchni” oraz zestaw wyjątkowych produktów konopnych, potrzebnych do przygotowania potraw marki Full Spectrum. W zestawie znajdują się między innymi: nasiona konopi łuskane, olej z nasion konopi, białko konopne, 5g suszu CBD oraz herbatka. Warsztat daje uczestnikom wyjątkowy pakiet wiedzy i doświadczenia oraz narzędzia do ich pogłębiania i kontynuowania przygody z kuchnią konopną.

Więcej informacji o tym wydarzeniu znajdziesz tutaj.

Komentarze

Komentarze