W wolnym tłumaczeniu makaron z serem, mac and cheese to jedno z ulubionych dań każdego Jankesa. Nie ma co się temu dziwić, ponieważ oprócz tego, że jest dziecinnie prosty w przygotowaniu, a jego przyrządzenie to kwestia w porywach do 15 minut, to jeszcze robi takie cuda na gastrofazie, że jakikolwiek komentarz w sprawie tego posiłku będzie jednym wielkim niedopowiedzeniem.
Tego po prostu trzeba spróbować. Zwłaszcza, że składniki na mac and cheese są dostępne w każdym większym sklepie albo dyskoncie spożywczym, a te – wiadomo – rosną cały czas jak grzyby po deszczu. Oczywiście przepis na mac and cheese można (a nawet wypadałoby, żeby nie powiedzieć: trzeba!) wzbogacić o masło konopne, dzięki czemu makaron z serem będzie nie tylko pyszny i sycący, ale również nabierze odpowiedniej mocy.
Sprzęt
Zapomnij o jakichś wymyślnych urządzeniach, bo wszystkie rzeczy do przygotowania amerykańskiego klasyka najprawdopodobniej są u Ciebie w domu:
- garnek,
- rondelek/patelnia
- łopatka
Prawda, że niewiele? To teraz pora zapoznać się z listą zakupów.
Składniki:
Do przygotowania klasycznego makaronu z serem będziesz potrzebować:
- 225g makaronu kolanka
- 60g masła
- 10g masła konopnego
- 25g mąki uniwersalnej
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 480ml pełnotłustego mleka
- 230g startego sera cheddar
Proces:
- Ugotuj makaron al dente.
- W rondelku/patelni rozpuść oba masła na średnim ogniu. Wmieszaj do masła mąkę, sól i pieprz. Powoli dodawaj mleko, cały czas mieszając i trzymając na średnim ogniu ok 7-9 minut, aż zacznie bąbelkować.
- Następnie dodaj starty ser i mieszaj aż całkowicie się rozpuści. Dodaj sos serowy do makaronu i dokładnie wymieszaj.
Bum! Gotowe. W 15 minut udało Ci się ugotować wielką michę makaronu z sosem serowym. Nic już więcej nie potrzeba do szczęścia.