Pierwsze w Europie wino konopne powstało w Polsce, a to wszystko dzięki współpracy Rodzinie Sareckich, posiadających winnicę w Bielsku-Białej oraz firmie Dobrekonopie.pl, której owocem jest wino “Linia Konopie”

“Linia Konopie” – tak nazywa się wino powstałe w winiarni Rodziny Sareckich, do których należy spółka AWE. Wino, a nawet śmiało można użyć tutaj definicji wermut, powstaje w połączeniu półsłodkiego, czerwonego wina z owoców winogrona oraz konopnej alkoholatury (intraktu), czyli preparatu roślinnego, który uzyskuje się poprzez macerację masy ziołowej alkoholem. W tym wypadku kwiatów konopi siewnych, które również uprawiane są w Polsce.

 Dzięki temu, że wino zawiera żelazo, witaminy B12 i resweratrol, który zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne m.in. za przedwczesne starzenie się, spożywane w umiarkowanych ilościach ma prozdrowotne działanie. Dodając do niego intrakt, czyli wyciąg z wyselekcjonowanych ziół, wzmacniamy to działanie i poszerzamy je o właściwości tych roślin – mówi Marta Frygier, dyplomowana fitoterapeutka, pomysłodawczyni linii win z intraktem ziół AWE. – Od lat interesowałam się konopiami, kiedy powstał pomysł na stworzenie win z intraktem ziół, zaczęłam szukać producenta, spełniającego warunki zbioru, temperatury suszenia i dysponującego odpowiednimi wynikami badań. Wybrałam DobreKonopie.pl, markę spółki General Hemp Marekting, która spełnia te wszystkie warunki celująco.

– czytamy na blogu dobrekonopie.pl

Wino zawiera wszystkie prozdrowotne właściwości, jakie mają do zaoferowania konopie – wspomaga pracę układu nerwowego, krwionośnego i pokarmowego.

 Wino jest uniwersalnym rozpuszczalnikiem dla ziół, ponieważ ma i alkohol i kwasy organiczne, dlatego kiedyś było często używane w fitoterapii do sporządzania leków ziołowych – mówi Ewa Melania Gryt z Dobrekonopie.pl. – W procesie tworzenia intraktu do roztworu przechodzą wszystkie kannabinoidy z konopi, dzięki czemu to wino ma właściwości suplementacyjne. Wspiera pracę układu kannabinoidowego, podwyższa wszystkie jego funkcje i przywraca wewnętrzną homeostazę organizmu, czyli odporność na stres.

Aby uzyskać najlepsze efekty, jakie oferuje nam wino, zaleca się spożywania jednorazowej dawki, nie większej niż 120ml. Idealnie sprawdzi się jako aperitif przed kolacją. Warto pamiętać o tym, że tego typu trunki są bardzo podatne na warunki zewnętrze, dlatego po otwarciu butelki należy przechowywać ją w lodówce.

Posłuchaj także w jaki sposób powstaje wino z dodatkiem konopi.

Komentarze

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ