Siemieniotka – zupa konopna

Hemp Yourself

Święta coraz bliżej dlatego dzisiaj przepis na rozgrzewającą, pyszną i kolorową zupę „Siemieniotkę” , zwaną również konopianką.

To tradycyjna polska zupa serwowana na wigilijnym stole na Śląsku, której głównym składnikiem są nasiona konopi.

Tradycyjna siemieniotka w smaku jest bardzo delikatna i w swoim składzie zawiera nasiona konopi, cebulę, mleko lub śmietanę, czasami kaszę jaglaną lub gryczaną, masło, mąkę, sól, cukier, pieprz.

My jednak trochę podkręciliśmy smaki i do przydządzenia tej słonecznej zupki dodaliśmy kilka ekstra składników. Dzięki obecności chilli zupa rozgrzeje każdego mroźny dzień, dodatkowo obecność kurkumy sprawia, że zupa ma piękny słoneczny kolor!

Składniki:

100g kaszy jaglanej
50g łuskanych nasion konopi
1 łyżk
a masła
duża cebula
1 duż
a marchewka
sok z połowy cytryny
pół czerwonego ostrego chilli (możecie dać więcej)
2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz oraz kolendr
a

Przygotowanie:
Sam proces przyrządzania tej zupy jest już bardzo prosty. Na roztopione masełko w garnku, wrzucamy pokrojoną cebulę,marchewkę oraz odrobinę chilli, następnie dolewamy wodę do całkowitego przykrycia lekko przysmażonych warzyw i gotujemy do miękkości. Następnie wrzucamy ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną oraz nasiona konopi. Gotujemy przez chwilę, w miarę porzeby dodajemy więcej wody, jeśli zrobi się zbyt gęsta. Na sam koniec do garnka trafia kurkuma, sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny. Blendujemy zupę do jednolitej konsystencji, serwujemy z listkami kolendry i odrobiną posiekanego chilli.

Smacznego!

Po więcej konopnych przepisów wpadnijcie na naszego BLOGA!

Komentarze

Komentarze