Znacie już przepis na magiczne masło konopne. Jest to zatem idealna okazja, aby wykorzystać je do flagowego deseru, z którym kojarzą się magiczne słodycze – brownies.

Space cakes, które można kupić w większości coffee shopów w Amsterdamie, to nic innego jak poczciwe, tradycyjne brownies – z tą jedną różnicą, że zamiast tradycyjnego masła, w przepisie na kosmiczne brownies używa się tłuszczu z udziałem konopi. Dzięki temu można w domowych warunkach zafundować sobie niezapomniane doświadczenie i czekać z utęsknieniem na moment, kiedy ciastka „wjadą” z całym swoim śmieszkowym potencjałem.

Baner Reklamowy

Sprzęt potrzebny do przygotowania brownies

Planowanie to w kuchni podstawa. Dlatego dobrze będzie, jeśli zawczasu zgromadzisz cały ekwipunek, dzięki któremu marzenie o magicznych brownies przekujesz w rzeczywistość.

Oto krótka lista rzeczy niezbędnych:
  • płaska forma do ciasta (33x22cm)
  • dwie miski, w tym jedna żaroodporna
  • rondelek
  • piekarnik
  • papier do pieczenia
  • szpatułka
  • mikser
  • patyczek do sprawdzenia, czy ciasto jest gotowe

Lista zakupów

Skoro o planowaniu mowa, to wypadałoby sporządzić listę zakupów, no bo przecież z pustego nawet Salomon nie nabije.

Składniki:

  • 2 łyżki masła konopnego (w temperaturze pokojowej)
  • 140g zwykłego masła (w temperaturze pokojowej)
  • 115g czekolady deserowej
  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 300g białego cukru
  • 110g cukru trzcinowego
  • 1 lyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 130g mąki uniwersalnej

Przygotowanie:

Oto jak przygotować kosmiczne brownies, krok po kroku:

  1. Nagrzej piekarnik 180 stoni C (termoobieg).
  2. Wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia.
  3. Roztop czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej mieszając do dokładnego połączenia się składników. Kąpiel wodna polega na wypełnieniu rondelka taką ilością wody, żeby miało co parować, ale nie może ona stykać się z miską. Kiedy woda się zagotuje, redukujemy ogień do minimum albo całkowicie go wyłączamy, po czym kładziemy na rondelku miskę, w której umieszczamy czekoladę i masło.
  4. Zdejmij miskę z garnka.
  5. Do czekolady z masłem dodaj cukier i mieszaj do czasu, aż się roztopi, a składniki dokładnie się połączą.
  6. Teraz dodaj do całości sól, jajka, wanilię i masło konopne. Miksuj na wolnych obrotach miksera przez około 2 minuty.
  7. Przy użyciu szpatułki wmieszaj do miski mąkę do dokładnego połączenia się składników.
  8. Wlej masę do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 35-40 minut. Przed wyjęciem brownie z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już dobrze upieczone – wbity w brownie patyczek powinien wyjść niemal całkowicie czysty.
  9. Po wyjęciu z piekarnika pozwól brownie wystygnąć – przynajmniej pół godziny. Najlepiej będzie smakowało, kiedy wstawisz je do lodówki na całą noc.

No i mamy to! Klasyka gatunku w mega czekoladowym wydaniu. Niech moc będzie z Tobą!