Konopne pierniki

Jeśli lubicie pierniczki, ten przepis jest dla Was! Potrójnie konopne ciasteczka z pewnością przypadną do gustu niejednemu wielbicielowi toruńskich pierników.

Do ich przygotowania użyliśmy mąkę konopną oraz łuskane nasiona konopi, które nadają ciekawej tekstury, a także dodają cennych właściwości zdrowotnych. Aby jednak nadać pierniczkom jeszcze większej medycznej mocy, do przygotowania płynnej masy miodowej można użyć masełka konopnego.

Składniki na około 35/40 sztuk:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50g mąki konopnej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 30g łuskanych nasion konopi
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 pomarańcza (skórka + sok)
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła (może być konopne)

Pierniczki zaczynamy od przygotowania płynnej masy miodowej. W tym celu najlepiej zaopatrz się w garnek z grubym dnem, następnie podgrzewaj masło i miód, do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła. Na koniec dodaj sok oraz skórkę otartą z jednej pomarańczy i odstaw masę do schłodzenia. W tym czasie w dużej, osobnej misce wymieszaj suche składniki.

Kiedy masa jest już tylko lekko ciepła, przechodzimy do akcji i przelewamy ją do miski z suchymi składnikami, mieszamy do momentu powstania jednolitej, lekko kleistej masy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Po tym czasie, uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i ułóż na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia, pamiętając o tym, że pierniczki znacznie urosną, więc zachowaj większe odstępy. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 C około 20 minut.

Choć pierniczkom bardzo trudno się oprzeć, warto poczekać bowiem najlepiej smakują dzień lub dwa po upieczeniu, zwłaszcza kiedy się kończą, ale są tak mięciutkie, że aż rozpływają się w ustach.

Smacznego!!! Po więcej konopnych przepisów wpadnijcie na naszego BLOGA!

Komentarze

Komentarze