Herbata konopna to głównie mieszanina suszonych liści i kwiatów konopi siewnej (Cannabis sativa L). W odróżnieniu do innej herbaty konopnej zwanej „pot tea” lub „weed tea”, ta nie posiada żadnych właściwości psychoaktywnych, jest wolna od THC i można ją stosować jak każdą inną herbatkę ziołową. Więcej o jej cennych właściwościach możecie przeczytać TUTAJ.

Herbata z konopi ma bardzo charakterystyczny smak i wyraźny zapach. Bogaty trawiasty aromat z lekko ziemisto -bagienną nutą zadowoli kubki smakowe koneserów tego trunku. Nie dość, że ta herbata posiada wszechstronne właściwości zdrowotne, to idealnie sprawdzi się w upalny dzień, bowiem zdecydowanie lepiej gasi pragnienie niż woda i jakikolwiek inny napój. A jeśli czasem cierpisz na tak zwane cotton mouth i nic nie pomaga pozbyć się tego uczucia, ten napój z pewnością pomoże przetrwać. Dodatkowo połączenie mango i konopi sprawi, że wrócisz na wyższe loty.

Składniki:

  • 1 mango, obrane i pokrojone
  • 2 łyżeczki miodu opcjonalnie
  • 1,5 litra wody
  • 4 łyżki liści konopi

Ze względu na bardzo bogaty i intensywny aromat, do przyrządzenia naparu z konopi wystarczą zaledwie 3 łyżki suszu na litr wody. Oczywiście, im więcej użyjesz, tym smak będzie silniejszy. Przygotowując herbatę konopną użyj gorącej, ale nie wrzącej wody i pozostaw na około 10/15 minut do zaparzenia, a następnie odcedź.

Pozostaw napar do schłodzenia, na co najmniej 1-2 godziny, aby bez zbędnego czekania przejść do kolejnego etapu.

Do dzbanka wsyp pokrojone mango i miód bądź inny słodzik jeśli masz ochotę. Aby wydobyć jak najwięcej smaku za pomocą łyżki bądź blendera rozdrobnij lekko owoce i następnie zalej zimnym naparem. Napój można pić od razu, jednak najlepsze efekty smakowe uzyskasz, zostawiając tak przygotowany napój całą noc w lodówce, w tym czasie nabierze kompletnie nowego wymiaru.

Smacznego!!! Po więcej konopnych przepisów wpadnijcie na naszego BLOGA!