Mamy to szczęście, że na miejscu gdzie kiedyś rosły warzywka w tym roku zazieleniło się nam tak bardzo mocno, że po horyzont widać tylko konopną dżunglę. Widok wspaniały, zapach jeszcze lepszy!! Odkrywamy konopie na nowo i testuję różne przepisy z wykorzystaniem tej wspaniałej rośliny, a ostatnimi czasy zajadaliśmy się właśnie tym zielonym ciastem.

Wypiek został zainspirowany przepisem na a’la leśny mech, z tym że szpinak który jest w oryginalnej wersji zastąpiłam świeżymi liśćmi konopi! Efekt końcowy był powalający, a miny ciotek, wujków, dziadków i znajomych bezcenne. Ciasto same w sobie jest puszyste, wilgotne z bardzo wyraźną nutą konopną, czyli wszystko to, co lubimy najbardziej. Pałaszując kolejne porcje nie zauważyliśmy żadnych psychoaktywnych efektów, jednakże wzrost energii i ożywienie towarzystwa gwarantowane!

SKŁADNIKI NA CIASTO:
– 3 jajka

– 2 szklanki mąki

– 450g świeżych liści konopi włóknistej

230g cukru trzcinowego

– 230ml oleju rzepakowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki sody

szczypta soli

– sok z całej cytryny


MASA DO PRZEŁOŻENIA:

– 200g serka mascarpone

– 100g cukru pudru

– sok z całej cytryny


WYKONANIE

Przyrządzenie ciasta zaczynam od zmiksowania jajek z cukrem na puszystą masę i odstawiam na bok. W osobnej misce blenduję liście konopi z olejem do momentu uzyskania gładkiej, pozbawionej grudek konsystencji i łączę powoli z masą jajeczną. Następnie do tak przygotowanej zielonej bazy, stopniowo dodaję przesianą mąkę, wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oraz szczyptą soli. Na sam koniec dodaję sok z cytryny i mieszam ponownie. W międzyczasie warto przygotować blachę lub tortownicę o średnicy 26-28cm i wyłożyć dno papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelewam zieloną masę i piekę około godzinę w temperaturze 170 C. Dodam, że przepis równie dobrze sprawdza się w postaci babeczek.

Po około 40 minutach pieczenia, warto sprawdzić nakuwając patyczkiem jak długo powinno być jeszcze w piekarniku. Z chwilą kiedy patyczek jest suchy wyciągamy ciasto i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie można przygotować kremową masę łącząc serek mascarpone z cukrem puderem oraz sokiem z cytryny.

Kiedy wszystko jest już gotowe, odcinam wierzchnią część, całość smaruję kremem i na koniec posupuję okruszkami zielonego ciasta. Na sam koniec dekoruję owocami np. truskawkami, poziomkami, borówkami lub porzeczkami.

Smacznego!!!

Po więcej konopnych przepisów wpadnijcie na naszego BLOGA!